Życie bez glutenu – czy gluten jest faktycznie złośliwy?
Czasem skorzystanie z rad dietetyka to perfekcyjne rozwiązanie. Z jakiego powodu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą pożywienia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Owszem, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są szkodliwe dla alergików. Dlatego przed przemianami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca różne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, bo nie chcą się przyznać że mają jakikolwiek problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że ekspresowo zdobędziemy ładną i szczupłą figurę. Jakkolwiek prawda bywa zupełnie inna oraz cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa albo po prostu nie mamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiego powodu? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że należyta ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie daje mu się kalorii w takiej ilości jakby pożądał i rozpoczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. bezglutenowe Ta obrona skutkuje znacznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w ciele, szczególnie, jeśli niespodziewanie zjemy nazbyt niemało. To fundamentalny błąd odchudzających się, porządniej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik